Aviation for Science
03.05.2018

In Russia

Flying over China is much more demanding than I expected.

Letenje čez Kitajsko je veliko bolj zahtevno kot sem pričakoval. Vreme se zelo hitro spreminja, letališke vremenske napovedi METAR in TAF pa so zelo nezanesljive. Na zahodu so pesimistične, vreme je vedno boljše od napovedi, tukaj pa zelo optimistične, vreme veliko slabše od napovedi. Slaba vidljivost pomeni letenje po instrumentih IFR skoraj ves čas, razen redkih dni, ko se vidljivost popravi. Ker se nič ne vidi, tudi težko oceniš vreme spredaj in se je neviht težko izogibati. Drug problem so dovoljenja za letenje. Dovoljenje mora dati agencija za civilno letalstvo, CAAC, kar je lažje kot v preteklosti, vojska (glavni problem) in kontrola letenja ATC. Kljub pridobljenem dovoljenju od vseh, se je navadno zapletlo na dan odhoda, ko v vojski niso nič vedeli o tem in je bilo potrebno usklajevati vsak dan znova. Odhod zgodaj zjutraj, ko je vreme najugodnejše, je nemogoče. Vedno so bile dolge zamude. Na ta način silijo pilote, da letijo v neprimernem vremenu in jih s tem spravljajo v nevarnost. Kolega iz južne Afrike se je leta 2004, ko sta s prijateljem letela z motornima zmajema v slabem vremenu, prav zaradi tega ubil.

Dan, ko bi moral leteti iz Zhengzhou naprej na sever, ni bil ugoden za letenje. Vidljivost se je zvečer pred letom spustila na 2000 m, preko noči pa so bili močni nalivi s strelami in grmenjem. Hladna fronta se je pomikala po poti planiranega poleta v Hohhot. Zjutraj bi mogoce še šlo skozi, čez dan pa se nevihte okrepijo. Tri in pol urna zamuda, let v slabi vidljivosti, zahtevana višina 3600 m kjer je bila temp. pod lediščem, je povzročilo nabiranje ledu na letalu, hiter spust na višino 3000 m, kjer se je led stopil, vendar se je temperatura zaradi hladne fronte se nižala, teren spredaj pa je bil previsok, da bi letel se nižje, zato nenančrtovan pristanek na letališču Wusu, blizu 2 miljonskega mesta Tayuan, kar je povzročilo velike komplikacije, finančne posledice pa so nepridvidljive, v vsakem primeru zelo visoke. Zaradi počasnega reševanje je postalo prepozno, da bi zvečer po prehodu fronte letel naprej.

Mesto je lepo, z mlado populacijo, optimistično, čisto, ljudje telovadijo na cesti pred podjetji... Elektronika povsod. Vseeno pa je birokracija neverjetna, počasna, dosledna, razdrobljena, zato je potrebno tisoč podpisov za preprost vstop na letališče...
Z nekaj zamude končno v zraku proti Hohhot, ozračje je bilo očiščeno, končno dobra vidljivost, nasprotni veter, turbulence, ampak vse je bolje od letenja v smogu. V Hohhotu so bili dobro organizirani, gorivo je čakalo na poltovornjaku v sodu brez oznak. Ekipa za carino in imigracijo tudi, tako da sem bil v uri in pol pripravljen na odhod. Z Domnom sva se posvetovala. Napoved za nočni pristanek v Ulan Ude je bila res slaba, odločitev pa zelo težka. Andrej Dubrovin je že čakal, njegova napoved vremena pa je bila podobna. Ponavadi težke odločitve, ko res ne veš kaj je bolje, prepustim usodi in vržem kovanec, vendar ga nisem nikjer našel. Pritiski so bili veliki, dovoljenja, če ne odletim takoj, bodo potekla. Andrej bo čakal še nekaj dni, ker bo nova hladba fronta prišla od SZ, veliki stroski, ... Brez pretiranega razmišljanja sem se odločil za vzlet. Dolgotrajne instumentalne procedure, ki so vodile naravnost v razvit CB sem skrajšal z izgovorom, da ne morem leteti v oblakih in tudi planirano pot sem skrajšal z direktnim letom do meje, brez spraševanja kontrolorjev. Turbulence so bile celo pot do Ulan batorja, vendar jih je lažje prenašati, ker je bila vidljivost dobra. Okrog Ulan Batorja se je nasprotni veter obrnil v bočnega, natanko tako kot je napovedal Domen, in čas prihoda se je skrajšal na pol ure po sončnem zahodu. Bližnjice v Rusiji, s katerimi kontrolorji niso bili zadovoljni, pa so me pripeljale nad letališče v mraku, zato je bil ILS prihod enostaven in brez problema. Veliko olajšanje, včasih se stvari izidejo. Andrej je že čakal. Čez dve uri je bilo letalo privezano, številni papirji poštempljani in sedaj sem legalno v Rusiji. Pot naprej bo seveda zopet krojilo vreme, temperature so nižje, oblaki in led v njih pa tudi.

Matevž Lenarčič

TAKE ACTION! SIGN PETITION against BLACK CARBON POLLUTION
OUR PARTNERS
  • Green partner
  • Scientific partners
  • Technical partner
  • Media partner